Najsvežije vesti vezano za rad joga centra pogledajte na Fejsbuku

Facebook Image

O Jogi

Indeks članka
O Jogi
pozitivan uticaj joge
naši programi
česta pitanja
Sve strane

 

 Joga je skup telesnih i mentalnih vežbi,stil života, put samousavršavanja i samoostvarenja, koji sa otklanjanjem fizičkih i psihičkih prepreka i slabosti pokrene pobudjivanje uspavane sposobnosti,energije i potenciale ,koja vodi do razotkrivanja već postojeće unutrašnje mudrosti , spoznaje istine, pripadnost večnom i celini.Ispravno upražnjavanje joge(pod nadzorom iskusnog u jogi)poboljša se fizičko i psihičko zdravlje,jednostavno život postane više ispunjen mirom,radošću i ljubavlju ,sve u svemu kvalitetniji.

Ova veština neprocenjive vrednosti potiče iz Indije,staro više hiljada godina.

 

Postoje mnogobrojni sistemi Joge, kao na primer:  

•              Raja Yoga (samoostvarenje postignuto kontrolom uma)

 

•              Jana Yoga (samoostvarenje usvajanjem dubokih mudrosti)

 

•              Kundalini Yoga (spajanjem snaga suprotnosti pobudjuje kundalini energiju koja vodi samoostvarenju)

 

•              Hatha Yoga- (samoostvarenje kroz odredjene telesne,disajne i mentalne vežbe kroz sticanje sve veće kontrole nad telom i umom)

 

•              Bhakti Yoga (samoostvarenje kroz odanost,divljenje,obožavanje)

 

•              Nada-Mantra Yoga(samoostvarenje upotrebom mantri-zvučnih formula)

 

•              Seva Yoga(samoostvarenje kroz nesebično služenje)

 

•              Kharma Yoga(samoostvarenje kroz delanje bez osvrtanja na plod delanja) 

 

Pozitivan uticaj joge na ljudsko zdravlje,bolje medjuljudske odnose i odnosa prema prirodi,veći uspeh u životnim aktivnostima(sport,posao,studije...) je nesumnjivo dokazano kroz razne studije i kroz život jednostavno.

 

medjunarodni dan joge Palić 2015

 

Poboljšan kvalitet sna,bolja koncentracija,veća mentalna stabilnost,bolje držanje tela, povećanost psiho fizičke energije,otvorenost,snaga za pozitivne promene,smanjena fizička i psihička zavisnost,smanjenje ili odsustvo nekih psiho-fizičkih nepravilnosti su neki od uobičajenih promena koje vežbači primete na sebi.

  

 

Trudeći se da svako pronadje odgovarajući program za sebe,naša aktivnost je podeljena na sledeće programe :


Hatha Joga/Blaga -  Lagane i jednostavne fizičke, disajne i relaksacione vežbe, predviđene za starije osobe i za ljude sa nad prosecnom ograničenoscu pokreta,na ovaj program očekujemo i one  kojima jednostavno lagane vežbe više prijaju.


Hatha Joga/umerena -  Klasične umerene Hatha Yoga vežbe, koje sadrže asane,pranajame,mudre,bandhe i meditaciju


Hatha Joga/napredna -  Klasične napredne Hatha Yoga vežbe, koje sadrže asane,pranajame,mudre,bandhe i meditaciju

 


joga za decu

 

 

Vinyasa joga  - u položajima se kratko zadržava,vežbe se fluidno nadogradjuju prijatno pokreće energiju


Power Joga - u položajima se kratko zadržava,vežbe se fluidno nadogradjuju, sa malo većim akcentom na fizičku snagu u odnosu na Vinyasa Jogu,usijajući untrašnju vatru koja sagoreva fizičku i psichičku slabost.


 

Yoga & Sound Healing produbljuje efekat joga vežbi korišcenjem Himalajskih cinija,

Planetarnih gongova, Koshi meditativnih zvonca i drugih instrumenata za relaksaciju. Time direktno

uticemo na dovodjenje u balans Parasimpatickog i Simpatickog nervnog sistema, sinhronizaciju leve i desne hemisfere mozga povezujući nas sa svojim unutrašnjim mirom,otkrivajući svoju sopstvenu lepotu i autentičnost.

 

Restorativna Joga - prijatne ,rasterećejuće  vežbe istezanja u kojima se duže ostaje (i do 5 minuta u nekima) tako povećavajući efekat opšteg opuštanja razblaženjem grubih energija,odlična kad nemamo želju za fizičko naprezanje ,samo za odmor.


Joga za trudnice  -  Čas Joge za trudnice sadrži sve elemente regularnog Joga časa, ali sa modifikacijama telesnih,disajnih i mentalnih (relaxacije)vežbi koje su prilagođene trudnicama koji pomažu prevenciju i lakše savladavanje telesnih i mentalnih  teškoća tokom trudnoće,kod porodjaja i u periodu posle. Učeći kako svesno i lako prolaziti kroz taj blagoslovljen period.


Zabavna Joga za decu - Yoga program prilagodjen uzrastu dece od 3 do 6 god sa telesnim ,disajnim i mentalnim vežbama kroz zanimljive priče, i druga grupa za decu od 7 do 12 sa vežbama namenjenim za taj uzrast.Vežbe povećavaju svesnost o pokretima,osećajima kognitivnih procesa na nivou odredjenih uzrasta koje doprinose kvalitetnijem ponašanju i medjuljudskih odnosa ,i otvorenosti uma za usvojenje zdrave životne filozofije,probuđujući slabo i neaktivne potencijale i kvalitete za postajanje prave slobodne ,produktivne individue.


 Joga za mame sa bebama - mame kroz vežbe zajedno sa bebama , povezuju se kroz jezik dodira ,podstiču zdrav razvoj kretnji bebe i svoju telesnu duševnu obnovu posle porodjaja u društvu gde nalaze razumevanje i podršku.


Joga smeha -  radionica  koja podstiče istinski smeh koji pročišćava i duboke anksioznosti kroz vežbe, zabavu i ples probudjujući veselo dete koje je u nama.


Joga za zdrava ledja - za prevenciju i olakšanje kod bolnih ledja.povećavajući svesnost o pravilnostima pokreta, povećavanje snage i elastičnosti odredjenih mišića za rasterećenost kičme kroz vežbe i razrešavanje psihičke osnove bolnih ledja kroz vežbe relaxacije(meditacije)


 

Joga teorija - na ovom času prelazimo kroz razne oblasti Yoge,kao što su Yoga filozofija,Yoga psihologija i teoretski delovi Yoga vežbi itd. Te razmatramo sva eventualna pitanja polaznika ukoliko ih ima.


Meditacija - Jednostavne efektivne mentalne vežbe za postizanje unutrašnjeg mira i sklada tela ,uma i duha,kroz otklanjanja prepreka i probudjivanja uspavanih potenciala  zasjaji unutrašnja mudrost i otkloni se neznanje ,uzrok svih patnjih.. Praktične su vežbe, mogu se raditi bilo gde i bilo kada,  marljivo i redovno vežbanje je potrebno za dobar  rezultat.


Na času oko 30 minuta meditiramo po mogućnosti u sedećem položaju na podu ili na stolici, a može i ležeći.


Joga masaža -odlična zbog uticaja na srčanu čakru kroz stimulaciju na čulo dodira ,organ koja je povezana sa anahata čakrom ,otklanjajući prepreke sa tog regiona i pokretanje energije.


Instruktorski kurs - ovaj kurs je namenjen za one koji žele da podučavaju Yogu,kao i za one koji žele dublje da upoznaju Yogu za sebe.

kurs počinje  svake godine u septembru i traje do juna sledeće godine ,sa mogućnošću priključenja usput pod odredjenim uslovima


Joga kampovi - Joga kamp se organizuje svake godine na planinama i na moru, pruža mogućnost dubljeg upoznavanja Joge(vežbe,filozofiju)upoznavanja sa Jogičkim životom,i psihofizičko pročišćenje,obnovu.


 Joga Terapija ( specifične Joga vežbe i vodjene meditacije koje pomažu kod odredjenih psihičkih i fizičkih bolesti, rade se u sklopu individualnih časova.)

 

 Mantre koje se pevaju u Yoga Centru

Predavanja su uglavnom na Srpskom jeziku, sa mogućnošću objašnjenja na Mađarskom i Engleskom jeziku.
1.Šta poneti sa sobom na jogu?

-Samo doći u laganoj odeći, ili je doneti sa sobom i presvući se u svlačionici. Preporučuje se i jedan peškir koje možete položiti ispod lica, kod ležećih vežbi! Prostirke, vode za piće ima u jogacentru.

 

2. Na koji termin doći?

-Ako prvi put dolazimo i prosečne smo kondicije i snage (čak i nešto ispod) onda je preporučljivo na joga 2 , gde ima i vežbe, i tehnike disanja i meditacije prosečne težine.

Nakon časa možete odlučiti , da li ćete na jogu 1 gde su vežbe minimalno zahtevne, ili na vinyasa jogu gde su fizičke zahtevne a manje meditacije ili na jogu 3 gde su prisutne naprednije joga tehnike, kao bande, mudre i duže zadržavanje u položaju ili na meditaciju gde je samo meditacija ili i dalje na joga 2.

 

3.Imam bolove posle vežbanja joge, da li je to normalno?

-Treba obavezno konsultovati instruktora posle vežbanja, osim blagog upale mišića i to samo na početku bavljenjem jogom. Bol u telu nije normalna, verovatno je u pitanju nepravilno izvođenje vežbe.

 

4.Zašto ostati u položaju duže?

Dva važna razloga:

 

    1. ). Obično u položaju neki mišići su u istegnutom stanju i ostajući duže (od 15 s do 2 min) oni postepeno popuštaju, treba vreme za taj proces, dajući vreme za to, povećava se elastičnost tela.
    2. ). U položaju dok ostajemo, mirno dišemo, i svesno opuštamo mišiće radeći tako mentalno se opuštamo, osim što imamo dobrobit od opuštenosti, stvara se reflex da na anxioznost u telu reaguje psihičkim opuštanjem, i u teškim životnim situacijama.

Kasnije primetimo, da smo puno opušteniji, i u glavi bistriji u takvim životnim situacijama a takvo stanje tada pomaže lakše razrešenje.

 

5.Da li je problem zaspati u toku meditacije?

-Često se desi kad se radi ležeći. Cilj te vežbe je da se i telesno i mentalno opustimo a da ostanemo budni, prisutni pažnjom, svesni svih telesnih i mentalnih procesa iznutra i bez ikakvih argumenta, samo kao tihi posmatrači.

Ali često kada se opustimo zaspemo, nije to nikakav problem i obično se to dešava na početku bavljenjem joge, ali trudimo se da ostanemo budni, jer u toj vežbi je važan elemenat naša pažnja, uz pomoć kojeg se dešava transformacija, jer spavanjem se kratko opustimo, a duhovnom transformacijom približavamo se svojim večnom miru u sebi.

 

6.Šta je meditacija?

-Jednostavna prisutnost, kada smo samo nepristrasni tihi posmatrači desi se to stanje, kada ništa ne radimo ( ni umom),tada meditiramo, to je stanje kada smo sama čista svest, sama večna energija bez forme, kada smo povučeni sa periferije iz sveta forme i dualnosti u bezformnost i jedinstvo, kad smo povezani sa svojom izvorom (ili Bogom).

Bivstvo u to stanje, umiri, okrepljuje sa produženom dejstvom i posle vežbe.

 

7.Ja kada meditiram ne umirim se?

-Verovatno se neispravno radi, konsultovati instruktora.

 

8.Koliko puta nedeljno je preporučljivo vežbati jogu?

-Minimum 2, maximum 6 puta nedeljno.

 

9.Kada će se pojaviti rezultati?

Već od prvog treninga, a vremenom sve više.

 

10.Da li forsirati vežbe za brži rezultat?

-Ne forsirati, ali uskladiti konstantni trud sa granicama naših mogućnosti i raditi u granici prijatnosti!

 

11.Zašto se diše na specifičan način na joga času?

-Prvo i prvo: naučimo pravilno disanje, koji pospešuje optimalnu funkciju celog organizma i umiri nervni sistem, odnosno u velikoj meri utiče u održavanju toga.

-Kao drugo: učimo specifične tehnike disanja (pranajame) kojima utičemo, na kretanje energije u telu ( odklanjajući blokade na njihovom putu, i pospešivanje njuhovu produkciju)

 

12.Da li se joga veže za religiju?

Može ali i ne mora, uglavnom na našim predelima za određenu religiju se ne veže, ali uobičajeno je, da kroz dugogodišnje bavljenje jogom, religioznost u svojoju religiju se povećava.

 

Žolt Nemeth